Σεμινάρια - Διαλέξεις - Εκθέσεις - Μουσικά Δρώμενα - Προβολές - Διασκέψεις - Επιστημονικά Συνέδρια - Αναλύσεις - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

"KEAN World of Orange"

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΣΟΥΓΛΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 1 - 18 Ιουλίου 2009

Τη δεύτερη ατομική του έκθεση παρουσιάζει ο Χαρίλαος Σούγλης στη γκαλερί Κυπριακή Γωνια στη Λάρνακα από 1 – 18 Ιουλίου 2009 Εγκαίνια από το Δήμαρχο Λάρνακας κο Ανδρέα Μωυσέως τη Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009 στις 7.30 μ.μ.

H Δρ. Τώνια Λοίζου αναφέρει για τη νέα δουλειά του Καλλιτέχνη «Η καθαρότητα στην έκφραση και η απλή χρωματική γεωμετρία που δεν ξεφεύγει από τα σύνορα της λιτής, ουσιαστικής και χωρίς περιττολογίες έκφρασης είναι τα βασικά γνωρίσματα του έργου του Χαρίλαου Σούγλη Ουσιαστική δουλειά που τιθασσεύει τη σκέψη και αιχμαλωτίζει με την απόλυτη ηρεμία.»

Ο Χαρίλαος Σούγλης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1974 και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Το 1995 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Εξειδικεύτηκε στη ζωγραφική, γλυπτική και ψηφιδωτό. Πριν την αποφοίτηση του το 2002 και πλάι σε επώνυμους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, έτυχε πολλών διακρίσεων και επαίνων για τα έργα του

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Θέατρο Ριάλτο: 4ο Έθνικ Φεστιβάλ – Ιούλιος 2009

Σαβίνα Γιαννάτου-Lamia Bedioui – Μάρθα Μαυροειδή
Παρασκευή 3 Ιουλίου – Λεμεσός, Πλατεία Ηρώων

Γη που δεν ακούς είναι ο τίτλος της συναυλίας με παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο, ενορχηστρωμένα και εκτελεσμένα με σύγχρονο και πολλές φορές απρόβλεπτο τρόπο.

Μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico, η ερμηνεύτρια Lamia Bedioui από την Τυνησία ερμηνεύοντας παραδοσιακές αραβικές μελωδίες, αλλά και η Μάρθα Μαυροειδή που μεταφέρει τα ηχοχρώματα της βαλκανικής μουσικής παράδοσης. Δεν θα λείψει και το στοιχείο του παραδοσιακού και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στη φωνή και τα όργανα, καθώς και ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός της Σαβίνας Γιαννάτου.

Primavera en Salonico
Γιάννης Αλεξανδρής - ούτι, κιθάρα, ταμπουράς
Κώστας Βόμβολος - κανονάκι, ακκορντεόν, καλίμπα, ταμπουράς
Κυριάκος Γκουβέντας - βιολί
Κώστας Θεοδώρου - κρουστά
Χάρης Λαμπράκης - νέι, φλογέρα
Μιχάλης Σιγανίδης - κοντραμπάσο

Ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος


Souad Aslaoui
Δευτέρα 06 - Πλατεία Φανερωμένης- Λ/σια
Τρίτη 07 - Πλατεία Ηρώων- Λ/σός

Εκκινώντας από την Νότια Αλγερία και με βάση το Παρίσι ακολουθεί την παράδοση των Gnawa από τη Μαύρη Αφρική στο Μαρόκο , με επιρροές από την μουσική των Βεδουίνων και το ρυθμό των Βερβερών. Εμπλουτίζοντας τις μουσικές της με σύχρονους ρυθμούς, η Souad Aslaoui μας ταξιδεύει στις πύλες της ερήμου. Υπέροχη, γενναιόδωρη φωνή ευαίσθητη και ταυτόχρονα επικοινωνιακή πετυχαίνει με τους μουσικούς της στο gumbri ( είδος λαούτου) , mandole and κρουστά να γίνονται ένα με το κοινό.
Μουσικοί : Jérôme Martinau, Rubens Souza De Jesus, Eneas Souza De Jesus Filho, Mohammed Menni, Celia Reggiani


Constantinople
Παρασκευή 10 - Πλατεία Αγ. Βαρβάρας – Λ/σια
Σάββατο 11 - Πλατεία Ηρώων- Λ/σός

Το συγκρότημα με βάση του το Μοντρεάλ ασχολείται με μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ένας μεγάλος αριθμός βιρτουόζων μουσικών απ ΄όλο τον κόσμο συνεργάζεται μαζί τους δισκογραφώντας και δίνοντας παραστάσεις σε γνωστά φεστιβάλ.
Από την Castille μέχρι το Samarkand είναι ένα μουσικό οδοιπορικό βασισμένο στο ταξιδιωτικό βιβλίο του ισπανού πρέσβη Clavijo ο οποίος ξεκινώντας από το λιμάνι του Cadix στην Ισπανία το 1403 έφτασε, περνώντας από Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Περσία και Ουζμπεκιστάν στην Κεντρική Ασία για να συναντήσει το βασιλιά Ταμερλάνος . Το συγκρότημα διηγείται μουσικά τα συναρπαστικά γεγονότα, τους τόπους και ανθρώπους του ταξιδιού με τις αυθεντικές μουσικές των περιοχών αυτών, προσθέτοντας νέες συνθέσεις εμπνευσμένες από τις πιο πάνω περιοχές

Μουσικοί:
Kiya Tabassian, setar, voice
Ziya Tabassian, tombak, dayereh, def
Pierre-Yves Martel, viola da gamba, fiddle
Kyriakos Kalaitzidis, oud


Ενδοχώρα
Δευτέρα 13 - Πλατεία Παλουριώτισσας- Λ/σια
Τρίτη 14 - Πλατεία Ηρώων – Λ/σός

Η μουσική τους ταυτίζεται με τη ζωή μέσα στον τόπο, την παρουσία του ανθρώπου σε πραγματικούς τόπους καταγωγής και οικειότητας που στιγματίζουν τον ένδον εαυτό, τον ψυχικό κόσμο. Τα τραγούδια τους αναφέρονται στις σχέσεις του ανθρώπου, την ανθρώπινη μοίρα, τον έρωτα σε τόπους όπως η Κύπρος, η Θεσσαλονίκη και το Αιγαίο.
Η Ενδοχώρα τραγουδά νέες συνθέσεις σε παραδοσιακά μοτίβα, ενίοτε και βαλκανικής προέλευσης με στοιχεία νεοκυματικού και έντεχνου τραγουδιού της δεκαετίας 60’ και 70’, όπως και του νεώτερου έντεχνου λαϊκού τραγουδιού,

Μουσικοί:
Γιώργος Καλογήρου: Τραγούδι, Λαούτο, Κιθάρα (Σύνθεση)
Παναγιώτης Θωμάς (Τραγούδι, Σύνθεση(στιχουργική κυρίως)
Θάνος Σταυρίδης (Ακορντεόν, Κρουστά, ενορχήστρωση)
Θωμάς Κωστούλας (Κρουστά και ντράμς)
Βαγγέλης Πασχαλίδης (Σαντούρι)
Δημήτρης Θεοδωράκης (Βιολί)
Λεωνίδας Κυρίδης (Μπάσο)
Και η Μαρία Παπαλεοντίου (τραγούδι)


Yasmin Levy
Σάββατο 25 - Πλατεία Ηρώων- Λεμεσός
Κυριακή 26 – Πλατεία Φανερωμένης - Λευκωσία

Η μουσική της Yasmin Levy επικεντρώνεται στην μουσική Ladino, παραδοσιακή μουσική των Εβραίων της Ισπανία. Οι σεφαραδίτικες επιρροές μέσω του πατέρα της Yitzhak Levy(αραβικές, τούρκικες) καθόρισαν τη μουσική της πορεία που μετά από μια περίοδο ενασχόλησης με το φλαμέγκο επέστρεψε πιο ώριμη από ποτέ στις ρίζες της Ladino, σηματοδοτώντας και τη συνεργασία της με σπουδαίους μουσικούς από το Ιράν, Αρμενία, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία και Ισπανία .

Η βαθιά σχεδόν τελετουργική φωνή της, η εσωτερικότητα και το πάθος της σε συνδυασμό με την αρμονία των ήχων που συνδυάζει της έχουν χαρίσει μια δεκάδες διεθνείς διακρίσεις


Mariana Ramos
Δευτέρα 27 - Πλατεία Αγ. Βαρβάρας – Λευκωσία
Τρίτη 28 - Πλατεία Ηρώων - Λεμεσός

Βασισμένη στην κληρονομιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και τις επιρροές από τη μουσική της οικογένεια γεφύρωσε το παραδοσιακό με το μοντέρνο σε ένα λεπτό μείγμα από νότες τζαζ, Βραζιλιάνικη μουσική και Αφρικανικούς ήχους.
Τα τραγούδια που έχουν όλη τη χάρη και γεύση της πατρίδας της που μοιάζει να χορεύει παντοτινά με τον ωκεανό, διασκεύασε ο κιθαρίστας Lucien Zerrad ενώνοντας με εξαιρετικό τρόπο τους ακουστικούς και ηλεκτρικούς ήχους.

Μουσικοί:
Thierry Faure, Régis Therese, Salvador Douezy, Jean-François Kellner
Μιχάλης Τζουγανάκης
Παρασκευή 31 – Λεμεσός, Πλατεία Ηρώων

Κρητικός στην καταγωγή και στις ρίζες με επιρροές από το Βέλγιο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ενώνει όλα τα συστατικά της παγκόσμιας μουσικής φτιάχνοντας μουσικές παγκόσμιες με κρητικό χρώμα .Σπουδαίος οργανοπαίχτης, με βαθιά μουσικότητα και γνώση της παράδοσης ενσωματώνει στις μουσικές του σύγχρονους ήχους προσθέτοντας στο κρητικό παραδοσιακό τραγούδι μια άλλη διάσταση

Μουσικοί : Σκορδαλός Γιώργος
Γέμελλας Φιλίππας
Συντρίβης Γρηγόρης
Κουλής Θοδωρής


Οι παραστάσεις στην Λευκωσία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νύκτες καλοκαιριού στη Λευκωσία» που διοργανώνει ο Δήμος της Πόλης.

Διοργάνωση: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ – Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Δήμος Λευκωσίας- Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

Χορηγοί: ΚΟΤ, ΣΤΛ, Όμιλος Λαϊκού, ΑΗΚ, CYTA , Ξενοδοχείο Mediterranean,
Κυπριακές Αερογραμμές

Χορηγοί επικοινωνίας : ΡΙK, Καθημερινή, Russian Wave, Coast Fm

Τραγουδάμε Ελληνικό ΡΟΚ

Παρέα με το μουσικό συγκρότημα Ιπτάμενοι Πιγκουΐνοι (Των παιδιών του Λυκείου Ακρόπολης)



Να ενώσουμε τις Φωνές μας:

- Να διεκδικήσουμε την ανάγκη Προστασίας των Ζώων στον τόπο μας

- Να απαιτήσουμε τη δημιουργία Αστυνομίας για εφαρμογή της Νομοθεσίας που αφορά τα Ζώα

- Συμμετέχουμε, σεβόμαστε την αξία της ζωής, δείχνουμε τον πολιτισμό μας

Σάββατο 27 Ιουνίου, 2009 στις 08.30 μ.μ.
Στη πλατεία Φανερωμένης (σκαλιά Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης) Λευκωσία

Χαιρετισμός: Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Ελένη Μαύρου

Η Φωνή για τα ζώα της Κύπρου είναι το συντονιστικό όργανο των πιο κάτω ζωοφιλικών οργανώσεων της Κύπρου: “ Ζωοτρόπιον” Επιμορφωτική Οργάνωση – Λευκωσία, “Άργος” Οργανισμός Διάσωσης & Προστασίας Ζώων – Λάρνακας/Αμμοχώστου , “ Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας”, “Καταφύγιο Γαϊδουριών ” Βουνί , “ ΚΑΠΚΑ ” Κυπριακός Σύνδεσμος για τη Φροντίδα και Προστασία των Ζώων – Πάφος, “Μάλκομ ” Καταφύγιο Γάτων – Λεμεσός, “ Sirius” Καταφύγιο Σκύλων - Λεμεσός, “ Σύνδεσμος Ευημερίας Ζώων Αμμοχώστου” , “Cat Snip” Σύνδεσμoς για στειρώσεις αδέσποτων γάτων Λεμεσού

- ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ -
Πληροφορίες : 70003647
e-mail : info@cva.com.cy
Ιστοσελίδα: www.cva.com.cy
Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου

«Συνάντηση» Σάββας Σάββα & Κούλης Θεοδώρου

Οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες και φίλοι δίνουν ξανά ραντεβού στο Θέατρο Παλλάς στις 30 Ιουνίου για μια συνάντηση μαγική. Με τραγούδια που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, φέρνουν κοντά τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη και τον Λοΐζου, τον Κραουνάκη και τον Μικρούτσικο, τον Παπάζογλου και τους Πυξ Λαξ.

Για μιάμιση περίπου ώρα μας παίρνουν βόλτα με ένα πιάνο και μια φωνή από τη Μεσόγειο στην Καραϊβική, στους δρόμους μιας ‘Όμορφης πόλης’ γεμάτη από αισθήσεις και παραισθήσεις, στη ‘Θεσσαλονίκη’ του Καββαδία και την ανεμοδαρμένη Κορσική, από τον έρωτα στο όνειρο και την ‘Αθανασία’.

Με έναν τρόπο διαφορετικό και δημιουργικό, οι δυο καλλιτέχνες εναποθέτουν την ψυχή τους στη σκηνή φέρνοντας μαζί τους τις καλύτερες μουσικές αναμνήσεις.

30 Ιουνίου, Θέατρο Παλλάς, 8:30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου 2009

Μετά την επιτυχημένη έναρξη του φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» με την προβολή των σημαντικότερων ταινιών του μεγάλου ποιητή του ντοκιμαντέρ Γιόρις Ίβενς, στην παρουσία της συζύγου του, συγγραφέα και σκηνοθέτιδας Marceline Loridan Ivens, και με την προβολή δυο ταινίων του Ρώσου σκηνοθέτη Ελέμ Κλιμόφ που κυριολεκτικά καθήλωσαν το κοινό, το φεστιβάλ συνεχίζει με το αφιέρωμα στον ανατρεπτικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και ιδρυτή του κινήματος της Καταστασιακής Διεθνούς, Γκύ Ντεπόρ.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν και οι έξι ταινίες του ιδιόμορφου αυτού δημιουργού, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς ως μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές ταινίες που έγιναν ποτέ.

Ο γνωστός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης*, ο όποιος θεωρείται ίσως ο εγκυρότερος μελετητής του έργου του Ντεπόρ στην Ελλάδα, γράφει σε σημείωμα του:
«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, οι τοίχοι κάμποσων κεντρικών δρόμων της Αθήνας γέμισαν με ορισμένα συνθήματα, ανυπόγραφα, ολιγόλεκτα, σαν παράξενα χαϊκού, πολύ άμεσα, πολύ 'συγκινητικά, καίτοι όχι απ’ όλους κατανοητά. ‘Αντίο, Γκυ Ντεμπόρ’, ‘Γκυ, ακόμη ένα λεπτό και θα είναι αύριο’, ‘Γκυ, θα τον θυμόμαστε αυτόν τον πλανήτη’, ‘Το μόνο μας άστρο ζει, Γκυ’. Στις 30 Νοεμβρίου του 1994, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, έμελλε να αποχωρήσει εκουσίως από τα εγκόσμια, με μια σφαίρα στην καρδιά. Είχε φροντίσει να ζήσει μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, μια ζωή αφιερωμένη στην ποίηση, στη μουσική, στη φιλία, στον έρωτα, στην επανάσταση. Είχε, επίσης, φροντίσει να καταγράψει τα ποιητικά και γεμάτα ένταση γεγονότα αυτής της ζωής, με τρόπο υποδειγματικό, με καλλιτεχνικές και επαναστατικές χειρονομίες που συνεχίζουν, με τις φροντίδες ανθρώπων του στενού του κύκλου, να δημοσιοποιούνται και να γαλουχούν. Τα τελευταία χρόνια, ένα εκδοτικό μπαράζ μπόρεσε να θυμίσει και πάλι στην ανθρωπότητα ποιος ήταν και τι έκανε ο Γκυ Ντεμπόρ... ‘Ο Ντεμπόρ’, έγραψε ο Άνσελμ Γιάππε, συνοψίζοντας άριστα το έργο και τον βίο αυτής της μοναδικής προσωπικότητας, ‘δεν θέλησε ποτέ να κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να ακολουθεί τις προτιμήσεις του. Κάποιος, ο οποίος τον ήξερε καλά, τον όρισε ως ‘ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ’. Ο Ντεμπόρ κέρδισε το ενδιαφέρον της εποχής του όχι μόνο χάρη στην θεωρητική και πρακτική του εργασία αλλά και χάρη στην προσωπικότητα και το ζωντανό παράδειγμα που αντιπροσώπευε. Η δόξα του είναι ότι δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για καριέρα ή χρήματα παρά τις πολλές ‘ευκαιρίες’, ότι δεν έπαιξε ποτέ κανέναν ρόλο μέσα στο κράτος ούτε απέκτησε κάποιο δίπλωμα (εκτός από το απολυτήριο λυκείου), ότι δεν ήρθε σε επαφή με τις διασημότητες της κοινωνίας του θεάματος, ότι δεν χρησιμοποίησε τα κανάλια της. Τέλος, ότι κατόρθωσε, παρ’ όλα αυτά, να κερδίσει μια σημαντική θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Ο Ντεμπόρ εμφανίζεται ως ένα υπόδειγμα προσωπικής συνοχής που δεν ξεκινά, όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους, από ένα ασκητικό ιδανικό, αλλά από μια αυθεντική περιφρόνηση για τον κόσμο που τον περιβάλλει’.

Ο Ντεμπόρ πάντα μας θυμίζει τον ολοένα και πιο επίκαιρο του άλλου αγέρωχου ποιητή, του Νίκου Καρούζου: ‘Θα σας κάνω εγώ να μάθετε ζωή’. Όσοι αγάπησαν την ελευθερία, αγάπησαν το έργο, την τέχνη και τη ζωή του Γκυ Ντεμπόρ».

* Ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης θα είναι παρών στο φεστιβάλ για να προλογίσει τις προβολές.

Η εκδήλωση, που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 20 Ιουνίου, διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το «θέατρο ένα» και την Brave New Culture. Η ώρα έναρξης των προβολών θα είναι στις 21:00 ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 77 77 25 52 και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ στην διεύθυνση
www.filmfestival.com.cy

«Μείνε δυνατός, μάθε τον εχθρό σου και πολέμα τον»

Διάλεξη από την Κλινική Διαιτολόγο του Νέου ΓΝΛ Ευδοκία Κωνσταντίνου - Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου

Τετάρτη 17 Ιουνίου, 4 μ.μ.-5.45 μ.μ., στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Πρώτος όροφος, από την κύρια είσοδο και πίσω από το μεγάλο προθάλαμο, αίθουσα διαλέξεων 78,11

Ο ρόλος της διατροφής στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών
Μια διάλεξη που θα ενημερώσει και θα δώσει απαντήσεις σε όλους: ασθενείς και συγγενείς τους, τους νοσηλευτές και σε κάθε εργαζόμενο στον τομέα της υγείας για το ρόλο της σωστής διατροφής στην υγεία όλων μας αλλά και κυρίως στους ασθενείς.
Η διάλεξη θα είναι με διαφάνειες, διάρκειας 30 λεπτών περίπου και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων θα προσφέρονται στους ακροατές από τον ΕΛ.Α-ΖΩ διάφορα αναψυκτικά, καφές. τσάι κ.ά.
Είσοδος ελεύθερη για όλους. Αναμένουμε και τη δική σας συμμετοχή.

Οι "Φρουτοχρματούλιδες"...

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ημέρα του Παιδιού στο Δάλι

Ο Δήμος Ιδαλίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για να γιορτάσουμε την Ημέρα του Παιδιού, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009, από τις 5:30-8:00 το απόγευμα στο Πάρκο «ΠΛΑΘΚΙΑ» στην οδό Ζακύνθου.

Ελάτε να γιορτάσουμε και να παίξουμε όλοι μαζί.
Από την Επιτροπή Παιδείας, Νεολαίας,

Αθλητισμού και Στήριξης του Δήμου Ιδαλίου

Τρελά παιχνίδια, δωρεάν παγωτό σε όλα τα παιδιά

Διαγωνισμοί:
Μουσική-χορός, Αγγειοπλαστική, Ζυμαράκι,

Ζωγραφική και πολλές εκπλήξεις!...

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ από τους Μικρούς Εθελοντές

Μουσική συναυλία με το σχήμα του Ανδρέα Έκτωρα
Συμμετέχει ο Μέμος Μπεγνής

Φαγητό, ποτό, γλυκά...
Πληροφορίες: Τηλ. 70001770