Σεμινάρια - Διαλέξεις - Εκθέσεις - Μουσικά Δρώμενα - Προβολές - Διασκέψεις - Επιστημονικά Συνέδρια - Αναλύσεις - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου 2009

Μετά την επιτυχημένη έναρξη του φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» με την προβολή των σημαντικότερων ταινιών του μεγάλου ποιητή του ντοκιμαντέρ Γιόρις Ίβενς, στην παρουσία της συζύγου του, συγγραφέα και σκηνοθέτιδας Marceline Loridan Ivens, και με την προβολή δυο ταινίων του Ρώσου σκηνοθέτη Ελέμ Κλιμόφ που κυριολεκτικά καθήλωσαν το κοινό, το φεστιβάλ συνεχίζει με το αφιέρωμα στον ανατρεπτικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και ιδρυτή του κινήματος της Καταστασιακής Διεθνούς, Γκύ Ντεπόρ.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν και οι έξι ταινίες του ιδιόμορφου αυτού δημιουργού, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς ως μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές ταινίες που έγιναν ποτέ.

Ο γνωστός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης*, ο όποιος θεωρείται ίσως ο εγκυρότερος μελετητής του έργου του Ντεπόρ στην Ελλάδα, γράφει σε σημείωμα του:
«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, οι τοίχοι κάμποσων κεντρικών δρόμων της Αθήνας γέμισαν με ορισμένα συνθήματα, ανυπόγραφα, ολιγόλεκτα, σαν παράξενα χαϊκού, πολύ άμεσα, πολύ 'συγκινητικά, καίτοι όχι απ’ όλους κατανοητά. ‘Αντίο, Γκυ Ντεμπόρ’, ‘Γκυ, ακόμη ένα λεπτό και θα είναι αύριο’, ‘Γκυ, θα τον θυμόμαστε αυτόν τον πλανήτη’, ‘Το μόνο μας άστρο ζει, Γκυ’. Στις 30 Νοεμβρίου του 1994, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, έμελλε να αποχωρήσει εκουσίως από τα εγκόσμια, με μια σφαίρα στην καρδιά. Είχε φροντίσει να ζήσει μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, μια ζωή αφιερωμένη στην ποίηση, στη μουσική, στη φιλία, στον έρωτα, στην επανάσταση. Είχε, επίσης, φροντίσει να καταγράψει τα ποιητικά και γεμάτα ένταση γεγονότα αυτής της ζωής, με τρόπο υποδειγματικό, με καλλιτεχνικές και επαναστατικές χειρονομίες που συνεχίζουν, με τις φροντίδες ανθρώπων του στενού του κύκλου, να δημοσιοποιούνται και να γαλουχούν. Τα τελευταία χρόνια, ένα εκδοτικό μπαράζ μπόρεσε να θυμίσει και πάλι στην ανθρωπότητα ποιος ήταν και τι έκανε ο Γκυ Ντεμπόρ... ‘Ο Ντεμπόρ’, έγραψε ο Άνσελμ Γιάππε, συνοψίζοντας άριστα το έργο και τον βίο αυτής της μοναδικής προσωπικότητας, ‘δεν θέλησε ποτέ να κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να ακολουθεί τις προτιμήσεις του. Κάποιος, ο οποίος τον ήξερε καλά, τον όρισε ως ‘ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ’. Ο Ντεμπόρ κέρδισε το ενδιαφέρον της εποχής του όχι μόνο χάρη στην θεωρητική και πρακτική του εργασία αλλά και χάρη στην προσωπικότητα και το ζωντανό παράδειγμα που αντιπροσώπευε. Η δόξα του είναι ότι δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για καριέρα ή χρήματα παρά τις πολλές ‘ευκαιρίες’, ότι δεν έπαιξε ποτέ κανέναν ρόλο μέσα στο κράτος ούτε απέκτησε κάποιο δίπλωμα (εκτός από το απολυτήριο λυκείου), ότι δεν ήρθε σε επαφή με τις διασημότητες της κοινωνίας του θεάματος, ότι δεν χρησιμοποίησε τα κανάλια της. Τέλος, ότι κατόρθωσε, παρ’ όλα αυτά, να κερδίσει μια σημαντική θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Ο Ντεμπόρ εμφανίζεται ως ένα υπόδειγμα προσωπικής συνοχής που δεν ξεκινά, όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους, από ένα ασκητικό ιδανικό, αλλά από μια αυθεντική περιφρόνηση για τον κόσμο που τον περιβάλλει’.

Ο Ντεμπόρ πάντα μας θυμίζει τον ολοένα και πιο επίκαιρο του άλλου αγέρωχου ποιητή, του Νίκου Καρούζου: ‘Θα σας κάνω εγώ να μάθετε ζωή’. Όσοι αγάπησαν την ελευθερία, αγάπησαν το έργο, την τέχνη και τη ζωή του Γκυ Ντεμπόρ».

* Ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης θα είναι παρών στο φεστιβάλ για να προλογίσει τις προβολές.

Η εκδήλωση, που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 20 Ιουνίου, διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το «θέατρο ένα» και την Brave New Culture. Η ώρα έναρξης των προβολών θα είναι στις 21:00 ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 77 77 25 52 και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ στην διεύθυνση
www.filmfestival.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: