Σεμινάρια - Διαλέξεις - Εκθέσεις - Μουσικά Δρώμενα - Προβολές - Διασκέψεις - Επιστημονικά Συνέδρια - Αναλύσεις - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Θέατρο Ριάλτο: 4ο Έθνικ Φεστιβάλ – Ιούλιος 2009

Σαβίνα Γιαννάτου-Lamia Bedioui – Μάρθα Μαυροειδή
Παρασκευή 3 Ιουλίου – Λεμεσός, Πλατεία Ηρώων

Γη που δεν ακούς είναι ο τίτλος της συναυλίας με παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο, ενορχηστρωμένα και εκτελεσμένα με σύγχρονο και πολλές φορές απρόβλεπτο τρόπο.

Μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico, η ερμηνεύτρια Lamia Bedioui από την Τυνησία ερμηνεύοντας παραδοσιακές αραβικές μελωδίες, αλλά και η Μάρθα Μαυροειδή που μεταφέρει τα ηχοχρώματα της βαλκανικής μουσικής παράδοσης. Δεν θα λείψει και το στοιχείο του παραδοσιακού και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στη φωνή και τα όργανα, καθώς και ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός της Σαβίνας Γιαννάτου.

Primavera en Salonico
Γιάννης Αλεξανδρής - ούτι, κιθάρα, ταμπουράς
Κώστας Βόμβολος - κανονάκι, ακκορντεόν, καλίμπα, ταμπουράς
Κυριάκος Γκουβέντας - βιολί
Κώστας Θεοδώρου - κρουστά
Χάρης Λαμπράκης - νέι, φλογέρα
Μιχάλης Σιγανίδης - κοντραμπάσο

Ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος


Souad Aslaoui
Δευτέρα 06 - Πλατεία Φανερωμένης- Λ/σια
Τρίτη 07 - Πλατεία Ηρώων- Λ/σός

Εκκινώντας από την Νότια Αλγερία και με βάση το Παρίσι ακολουθεί την παράδοση των Gnawa από τη Μαύρη Αφρική στο Μαρόκο , με επιρροές από την μουσική των Βεδουίνων και το ρυθμό των Βερβερών. Εμπλουτίζοντας τις μουσικές της με σύχρονους ρυθμούς, η Souad Aslaoui μας ταξιδεύει στις πύλες της ερήμου. Υπέροχη, γενναιόδωρη φωνή ευαίσθητη και ταυτόχρονα επικοινωνιακή πετυχαίνει με τους μουσικούς της στο gumbri ( είδος λαούτου) , mandole and κρουστά να γίνονται ένα με το κοινό.
Μουσικοί : Jérôme Martinau, Rubens Souza De Jesus, Eneas Souza De Jesus Filho, Mohammed Menni, Celia Reggiani


Constantinople
Παρασκευή 10 - Πλατεία Αγ. Βαρβάρας – Λ/σια
Σάββατο 11 - Πλατεία Ηρώων- Λ/σός

Το συγκρότημα με βάση του το Μοντρεάλ ασχολείται με μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ένας μεγάλος αριθμός βιρτουόζων μουσικών απ ΄όλο τον κόσμο συνεργάζεται μαζί τους δισκογραφώντας και δίνοντας παραστάσεις σε γνωστά φεστιβάλ.
Από την Castille μέχρι το Samarkand είναι ένα μουσικό οδοιπορικό βασισμένο στο ταξιδιωτικό βιβλίο του ισπανού πρέσβη Clavijo ο οποίος ξεκινώντας από το λιμάνι του Cadix στην Ισπανία το 1403 έφτασε, περνώντας από Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Περσία και Ουζμπεκιστάν στην Κεντρική Ασία για να συναντήσει το βασιλιά Ταμερλάνος . Το συγκρότημα διηγείται μουσικά τα συναρπαστικά γεγονότα, τους τόπους και ανθρώπους του ταξιδιού με τις αυθεντικές μουσικές των περιοχών αυτών, προσθέτοντας νέες συνθέσεις εμπνευσμένες από τις πιο πάνω περιοχές

Μουσικοί:
Kiya Tabassian, setar, voice
Ziya Tabassian, tombak, dayereh, def
Pierre-Yves Martel, viola da gamba, fiddle
Kyriakos Kalaitzidis, oud


Ενδοχώρα
Δευτέρα 13 - Πλατεία Παλουριώτισσας- Λ/σια
Τρίτη 14 - Πλατεία Ηρώων – Λ/σός

Η μουσική τους ταυτίζεται με τη ζωή μέσα στον τόπο, την παρουσία του ανθρώπου σε πραγματικούς τόπους καταγωγής και οικειότητας που στιγματίζουν τον ένδον εαυτό, τον ψυχικό κόσμο. Τα τραγούδια τους αναφέρονται στις σχέσεις του ανθρώπου, την ανθρώπινη μοίρα, τον έρωτα σε τόπους όπως η Κύπρος, η Θεσσαλονίκη και το Αιγαίο.
Η Ενδοχώρα τραγουδά νέες συνθέσεις σε παραδοσιακά μοτίβα, ενίοτε και βαλκανικής προέλευσης με στοιχεία νεοκυματικού και έντεχνου τραγουδιού της δεκαετίας 60’ και 70’, όπως και του νεώτερου έντεχνου λαϊκού τραγουδιού,

Μουσικοί:
Γιώργος Καλογήρου: Τραγούδι, Λαούτο, Κιθάρα (Σύνθεση)
Παναγιώτης Θωμάς (Τραγούδι, Σύνθεση(στιχουργική κυρίως)
Θάνος Σταυρίδης (Ακορντεόν, Κρουστά, ενορχήστρωση)
Θωμάς Κωστούλας (Κρουστά και ντράμς)
Βαγγέλης Πασχαλίδης (Σαντούρι)
Δημήτρης Θεοδωράκης (Βιολί)
Λεωνίδας Κυρίδης (Μπάσο)
Και η Μαρία Παπαλεοντίου (τραγούδι)


Yasmin Levy
Σάββατο 25 - Πλατεία Ηρώων- Λεμεσός
Κυριακή 26 – Πλατεία Φανερωμένης - Λευκωσία

Η μουσική της Yasmin Levy επικεντρώνεται στην μουσική Ladino, παραδοσιακή μουσική των Εβραίων της Ισπανία. Οι σεφαραδίτικες επιρροές μέσω του πατέρα της Yitzhak Levy(αραβικές, τούρκικες) καθόρισαν τη μουσική της πορεία που μετά από μια περίοδο ενασχόλησης με το φλαμέγκο επέστρεψε πιο ώριμη από ποτέ στις ρίζες της Ladino, σηματοδοτώντας και τη συνεργασία της με σπουδαίους μουσικούς από το Ιράν, Αρμενία, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία και Ισπανία .

Η βαθιά σχεδόν τελετουργική φωνή της, η εσωτερικότητα και το πάθος της σε συνδυασμό με την αρμονία των ήχων που συνδυάζει της έχουν χαρίσει μια δεκάδες διεθνείς διακρίσεις


Mariana Ramos
Δευτέρα 27 - Πλατεία Αγ. Βαρβάρας – Λευκωσία
Τρίτη 28 - Πλατεία Ηρώων - Λεμεσός

Βασισμένη στην κληρονομιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και τις επιρροές από τη μουσική της οικογένεια γεφύρωσε το παραδοσιακό με το μοντέρνο σε ένα λεπτό μείγμα από νότες τζαζ, Βραζιλιάνικη μουσική και Αφρικανικούς ήχους.
Τα τραγούδια που έχουν όλη τη χάρη και γεύση της πατρίδας της που μοιάζει να χορεύει παντοτινά με τον ωκεανό, διασκεύασε ο κιθαρίστας Lucien Zerrad ενώνοντας με εξαιρετικό τρόπο τους ακουστικούς και ηλεκτρικούς ήχους.

Μουσικοί:
Thierry Faure, Régis Therese, Salvador Douezy, Jean-François Kellner
Μιχάλης Τζουγανάκης
Παρασκευή 31 – Λεμεσός, Πλατεία Ηρώων

Κρητικός στην καταγωγή και στις ρίζες με επιρροές από το Βέλγιο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ενώνει όλα τα συστατικά της παγκόσμιας μουσικής φτιάχνοντας μουσικές παγκόσμιες με κρητικό χρώμα .Σπουδαίος οργανοπαίχτης, με βαθιά μουσικότητα και γνώση της παράδοσης ενσωματώνει στις μουσικές του σύγχρονους ήχους προσθέτοντας στο κρητικό παραδοσιακό τραγούδι μια άλλη διάσταση

Μουσικοί : Σκορδαλός Γιώργος
Γέμελλας Φιλίππας
Συντρίβης Γρηγόρης
Κουλής Θοδωρής


Οι παραστάσεις στην Λευκωσία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νύκτες καλοκαιριού στη Λευκωσία» που διοργανώνει ο Δήμος της Πόλης.

Διοργάνωση: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ – Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Δήμος Λευκωσίας- Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

Χορηγοί: ΚΟΤ, ΣΤΛ, Όμιλος Λαϊκού, ΑΗΚ, CYTA , Ξενοδοχείο Mediterranean,
Κυπριακές Αερογραμμές

Χορηγοί επικοινωνίας : ΡΙK, Καθημερινή, Russian Wave, Coast Fm

1 σχόλιο:

ρίτσα είπε...

akoyetai polla wraio en to 3era.thanks